Vannvarmer

Grainfather Sparge Water vannvarmer

Vannvarmer til å varme vann, for skylling av malt, under brygging av øl.

Vannvarmer, til skylling av malt, brukes som navnet tilsier, til å varme opp vann. Vannet brukes til skylling av malt, etter mesking. Dette er noe mange benytter seg av. De fleste vil jeg vel nesten påstå. Dette gjør man for å få skyllet ut gjenværende “sukker” i malten. Man vil gjerne ha med mest mulig av det. De fleste jeg kjenner gjør det på den måten at de varmer opp vann, for så å skylle malten. De fleste vil være enige i at det høres fornuftig ut å tilsette varmt vann for å gjøre sukkeret mer “lettflytende” og dermed lettere å skylle ut!

Bare for å ha sagt det med en gang. Det er en del delte meninger om dette, som alt annet innen ølbrygging.
Personlig foretrekker jeg å varme skyllevannet, for å få bedre utbytte. Jeg er overbevist om at jeg får bedre utbytte ved å skylle med varmt vann. Og ja, jeg har prøvd med både varmt og kaldt vann.

Skylling med varmt eller kaldt vann?

Enkelte skyller også med kaldt vann, og synes det fungerer greit. men de fleste skyller nok fortsatt med temperert vann.
Mange som skyller med kaldt vann øker mengden med malt. Dette for å kompensere for lavere utbytte, ved skylling med kaldt vann.
Andre igjen påstår at de ikke får noe lavere utbytte. Personlig foretrekker jeg å skylle med temperert vann. Min personlige erfaring er lavere utbytte når jeg skyller med kaldt vann. Uten at jeg har noe vitenskapelig dekning for dette. Ikke annet enn egne erfaringer, men det holder for meg. Dette har vært diskutert opp og ned i norske fora om ølbrygging. Og der som andre steder vil man møte på en del “eksperter” som kan og vet alt! Så jeg vil anbefale å enten skylle med varmt vann, eller gjøre egne erfaringer!

Skylling etter mesking er ikke det samme som å sirkulere vørter under mesking. Dette er to forskjellige ting!
En annen ting, skyller man med kaldt vann vil man bruke lengre tid på å oppnå kok. Så egentlig ser jeg ikke helt poenget med å skylle med kaldt vann.
Men det er nesten like mange meninger om ølbrygging som det er bryggere. Også har vi ekspertene på f.eks Facebook, som vet og kan alt da 😉

Hvorfor skyller man malten etter mesking?

Grunnen til at man skyller malten, etter mesking, er for å få bedre utbytte.
Man ønsker å få skyllet ut mer “sukker” av malten etter at man er ferdig med å meske.
Dette gjør det også enkelt å justere verdiene i vørteren, om man ønsker det. Dette gjøres for å få riktig OG/FG.

Personlig skyller jeg alltid malten, med varmt vann, etter mesking.
Siden jeg ønsker en temperatur i vannet på ca 78 grader, ved skylling, bruker jeg vann som er varmet opp til ca 85 grader.
Dette på grunn av tap av varme “underveis” til malten.

Ølbrygging. Gir skyllevannet riktig temperatur!

 

Vannvarmer eller kjele?

Mange bruker en vanlig kjele til å varme opp skyllevannet. Og det fungerer selvfølgelig helt greit det også.
Men for å slippe å ha så mye å tenke på under brygging, bruker jeg en vannvarmer med termostat.
Den slår jeg på når jeg starter bryggingen. Så har vannet oppnår riktig temperatur når jeg er ferdig med mesking.
Og jeg har skyllevannet klart til bruk. Så har jeg skyllevannet klart når jeg trenger det.

 

Mange lager seg til dels avanserte løsninger for å skylle malten. F.eks ved å pumpe vannet over fra vannvarmeren og spre det utover malten.
Andre bare tømmer vannet over malten etter mesking. Personlig liker jeg å tømme vannet gjennom en mel sikt, så vannet sprer seg utover malten.

Hva man bruker til å varme opp skyllevannet er ikke det som er viktig. Det får bli opp til hver enkelt. Men jeg synes måten jeg gjør det på fungerer svært bra!
Skal du kjøpe deg en vannvarmer, til skylling av malt, kan du f.eks kjøpe en slik Grainfather Sparge Water Heater – vannvarmer.

Grainfather Sparge Water Heater vannvarmer

Hvilken metode man bruker for å varme opp vannet får bli opp til den enkelt, men ønsker man høyest mulig utbytte og raskest mulig kok er det greit å varme opp skyllevannet før man skyller.
Så sparer man i alle fall litt tid på å få varmet opp vannet til 100 grader / kok.

Det finnes også flere typer.  En Vannvarmer har som hovedoppgave å varme vannet til en gitt temperatur. Noen bruker også vann varmet i en stor kjele. Dette gjøres på komfyren eller ved hjelp av en egen plate eller gass. Alle metodene fungerer, så lenge vannet har riktig temperatur.

Det finnes flere forskjellige vannvarmere. Vi har allerede nevnt Grainfather sin vannvarmer. Hvilken man velger avhenger ofte av økonomi og/eller hva slags annet utstyr man har!
Du finner flere vannvarmere her: Vannvarmere!

Om du velger å bruke en vannvarmer eller ikke får du avgjøre selv. Jeg kunne ikke tenke meg å brygge uten!

 

Vannvarmer til skylling av malt