Ølbrygging for alle . En fascinerende hobby!
Ølbrygging for alle, høres kanskje flåsete ut. Men brygging er faktisk en hobby for alle aldre og begge kjønn! Ølbrygging er en fascinerende hobby, som ikke trenger å være vanskelig i det hele tatt. Man må bare sette seg litt inn i ting.
Eller gjerne være med noen som allerede driver med ølbrygging. Så kommer man fort inn i det. Kort sagt så dreier det seg om å “vaske ut” sukker, og farge av malt. For så å koke dette. Etter koking gjører man det i ca 2 uker, i et gjæringskar!
Eller enda enklere, man kan starte med å brygge et Fresh Wort Kit. Dette krever minimalt med utsyr og kunnskap! Her trenger man et FWK, Et gjæringskar og noe å ha brygget sitt på etterpå. Du kan bruke egne flasker, kjøpe flasker, eller fat. Noen velger også å bruke bokser, men det krever en større innvestering og er sjelden noe nybegynnere starter med.
Folk spør meg ofte; Er det vanskelig og dyrt å starte med ølbrygging? Svaret er tja….
Jeg skal prøve å forklare dette så enkelt som mulig. Vil du ha mer avanserte forklaringer, søk på nett, eller kjøp en bok.
Ølbrygging er som mange andre hobbyer. Det kan være billig og det kan være dyrt. Det kan være krevende, og det kan være enkelt!
Men det er absolutt ikke vanskelig å brygge sin egen øl eller cider. Jeg klarte det helt fint første gang jeg prøvde! Ikke hadde jeg vært med noen før heller.
Jeg kjøpte meg utstyr, leste litt på nett, og prøvde å sette meg litt inn i ting. Det ble ikke det beste ølet jeg har laget, men bedre enn butikk-øl! Så jeg var veldig fornøyd! Og ikke minst overrasket!
Så konklusjonen må være at ølbrygging er ikke veldig vanskelig. Ølbrygging er for alle. Bare man har interessen og tid! Det er en super hobby å drive med alene, men enda hyggeligere å gjøre sammen med andre!
Å lage skikkelig bra øl derimot, ja da må man øve litt. Den beste øvelsen er å brygge, øvelse gjør som kjent mester.
Venner og bekjente spør!
Venner og bekjente synes ølet jeg brygget var godt (ikke kjempegod eller fantastisk!) allerede når jeg startet med dette.
Og det er helt klart veldig mange som er nysgjerrige på denne fantastiske hobbyen. Stadig blir jeg spurt av venner og bekjente:
- Er det vanskelig å brygge øl? “Nei det er lett å brygge! Å brygge fantastisk øl derimot, det krever litt trening”
- Er det dyrt? “Det er helt opp til deg selv! Du kan klare deg med en kjele på komfyren og minimalt med utstyr. Selv om jeg ikke vil anbefale det, eller du kan brygge ekstrakt eller Fresh Wort Kit.
- Er det ikke mye søl? “Egentlig ikke. Men noen søler selvfølgelig mer enn andre. Noen dråper må man uansett regne med å søle under bryggingen”
- Krever det mye plass? “NEI, det gjør det definitivt ikke. Jeg kjenner til folk som brygger under avtrekket på komfyren”
- Er det mye å sette seg inn i? “Både ja og nei. Start pent, lag enkle øltyper og bygg opp utstyret etter hvert som du finner ut at dette vil du drive med”
Og slik kunne jeg vel for så vidt ha fortsatt ganske lenge. Folk lurer på det meste, og mange har forestillinger som ikke stemmer med virkeligheten. La oss avklare dette en gang for alle! Men før jeg gjør det. Jeg snakker her om All grain ølbrygging. Det vil si brygging med “korn”, eller malt som det heter i brygge hobbyen. Korn og malt er ikke 100% det samme, da malt er maltet korn. Men nok om det! De som har stor interesse for emnet finner masse info på nett. Og du trenger ikke vite dette for å lage godt øl. Du får kjøpt ferdige ølsett. Noe som kan være greit i starten. I alle fall til du føler at du har litt kontroll på ting.
Hvor vanskelig er det egentlig å brygge øl?
- Å brygge øl er IKKE vanskelig. Øl består stort sett av malt, humle, gjær og vann. Man mesker (varmer opp vann / malt), man skyller det (for å få ut sukker etter mesking) Så koker man væsken man sitter igjen med. Deretter kjøler man det ned og overfører det til gjæringskar, tilsetter gjær og lar det stå til gjæring. Som regel i 14 dager. Når vørteren er ferdig gjæret og har blitt til øl, Da flasker man (får det over på flasker som man så setter korker på) eller overfører det til fat. Samme hva man velger, så er er det her man oppbevarer ølet. Og får tilført kullsyre. Kullsyre tilføres enten ved å tilsette sukker før flasking, eller ved å tilføre sukker eller kullsyre i fatet man har øl i.
- Ølbrygging er IKKE en spesielt dyr hobby. Men noen kroner koster det selvfølgelig. Men man bør fint kunne komme i gang for rundt 10.000 kroner. Og da har man ganske bra utstyr.
- Hvor mye søl og klin det er avhenger mye av den enkelte. Men noen dråper vann må du regne med å få på gulvet uansett hvor forsiktig du er. Men mange brygger på kjøkkenet, i en blokkleilighet. Det er jo for så vidt også svar på om det krever mye plass. Det gjør ikke det. Men du bør ha et sted å sette vekk utstyret når det ikke er i bruk.
- Ølbrygging er på mange måter en hobby for “alle”. Noen liker å “kjøre i gang” uten å sette seg inn i så veldig mye. Andre liker å lese og studere i lange tider før de går i gang. Sånn sett er ølbrygging en hobby for alle. Samme hvilken kategori man tilhører. Man kan kjøpe seg en ølbrygger, ett eller to gjæringskar, litt annet og kjører i gang samme dag. Om ønskelig….
Akkurat det er ikke noe jeg vil anbefale. Er du ikke glad i grupper på Facebook eller forum, begge med “verdensmestere”, så kjøp deg en bok, eller søk litt i Google. Jeg tøt påstå at etter å ha brukt 2-3 timer på å lese litt på facebook, og se noen video på Youtube er man “erfaren” nok til å sette i gang om man vil! Øltid er en youtube kanal jeg kan anbefale på det sterkeste! Her kan du følge Espen i fra han startet i det enkle til han bygger seg et eget 2 kjele system fra bunnen av!
Øltid.no og andre kilder til kunnskap om ølbrygging
Dette er en youtube kanal som drives av en hyggelig kar fra Halden som heter Espen. Han har begge beina godt plantet på jorden, kan en del om både ølbrygging og utstyr, og ikke minst, han snakker Norsk! Han presenterer både live sendinger og video. Livesendingene formes på mange måter av de som ser på, og er nok ofte mer artige enn lærerike, men gøy det er det definitivt!
Jeg vil på generell basis anbefale å sette seg litt inn i ting. Man kan finne veldig mye nyttig informasjon Norbrygg sitt forum, om man ønsker å lese seg opp litt. Eller bare snuse litt på hobbyen før man tar steget og går til innkjøp av utstyr.
Eller man kan melde seg inn i noen av gruppene om ølbrygging på Facebook. Det er mange av dem. også Norske. Dessverre er det mange av dem som har litt for mange “Eksperter” etter min mening. Folk som “kan og vet alt” lærer man ofte ikke annet av enn at det de sier er “riktig” og sånn er det bare.
Man kan også kjøpe seg en bok om man er av typen som liker å “studere” ting i fred og ro, f.eks mens man er på ferie, på hytta eller lignende. Eller hjemme for den sak skyld!
Uansett hva du velger, så vil du finne mer enn nok informasjon. Ofte har man også venner eller bekjente som driver med ølbrygging. I så fall, benytt gjerne sjansen til å bli med på et par brygg hos dem. Det er både sosialt, lærerikt og veldig gøy. Hva du velger å gjøre er opp til deg. Alle metodene fungerer!
Når er jeg klar til å starte med ølbrygging?
Når du har fått litt grunnleggende informasjon er det egentlig bare å hoppe i det! Selv gikk jeg til innkjøp av en komplett brygger. (De fleste bryggere er det i dag) Jeg gikk for en som er automatisk, da jeg synes det er greit at ting “går av seg selv”. Den går på strøm. Noe som gjør at jeg kan brygge inne. (Gass på kjøkkenet er ikke noe min kjære kona hadde jublet over) Den varmer opp vannet til riktig temperatur, og holder det der. (Mesking) Når meskingen er over, piper den, og jeg vet at det er på tide å skylle.
Skylling vil si at man heller vann over malten (kornet) som man har brukt. Dette for å skylle ut mest mulig “sukker” av kornet. Dette vannet havner i bryggeren sammen med vannet man har brukt til mesking.(Vørter)
Det neste man gjør er å koke et gitt antall minutter. Som regel 60 eller 90 minutter. I denne koketiden tilsetter man også humle. Når humlen skal tilsettes står i oppskriften. Så det eneste man trenger å gjøre er å tilsette den til riktig tid.
Når koketiden er over er man egentlig ferdig med selve bryggingen. Nå kjøler man ned vørteren til ca 20 grader, får den over i gjæringkar og tilsetter gjær. Så skal det hele stå å gjære i alt fra 1 – 3 uker. Litt avhengig av hva man har brygget, temperatur og type gjær man har brukt. Som standard kan man si at de fleste brygg skal stå i to uker til gjæring!
Har du allerede falt av “lasset”? I så fall, det er ingenting å frykte, Det høres mer innviklet ut enn det er. Personlig kjøpte jeg meg en brygger, prøvekjørte den med vann, bare for å se at alt virket og at jeg hadde forstått prosessen. Jeg kokte selvfølgelig ikke vannet i 60 minutter. Mer type 5 minutter. Men det var uansett lærerikt, og jeg følte meg litt tryggere når jeg skulle brygge for første gang.
Det neste jeg gjorde var å kjøpe et bryggesett / ølsett. Noe jeg ofte bruker fortsatt. Da får man en pakke med nødvendige ingredienser ferdig målt opp. (Malt, humle og gjær)
I disse ølsettene følger det også med bruksanvisning. Og som regel er pakkene med ingredienser merket med nummer. Altså nr 1 (malt) nr 2 Humle som ofte tilsettes når det begynner og koke, og 3 humle som tilsettes når det f.eks er 10 min igjen av koketiden. Som du sikker har forstått så er ikke dette særlig vanskelig. Ølbrygging kan være både gøy og enkelt.
Man velger selv hvor mye utstyr man vil ha, men man trenger uansett ikke kjøpe alt på en gang! Det kan være greit å prøve hobbyen før man setter i gang. Men noen ting bør man ha på plass, selv ved første brygging. HVA man trenger avhenger av om man skal brygge Fresh Wort Kit, Ekstrakt, ølsett eller egne oppskrifter. Uansett hva man går for, så er det å brygge en utrolig artig og lærerik hobby!
Er man sosial vil man også få nye venner gjennom hobbyen. Man kan melde seg inn i facebook grupper. Dra på seminar / festiva, brygge med (nye) venner, melde deg inn i en ølklubb og ellers oppsøke steder der man finner andre bryggere. Det er nesten umulig å treffe en annen brygger uten å ha masse å snakke om. Miljøet er trivelig og alle har en felles interesse.
Har du lest så langt, så har du sikkert allerede vurdert å starte med brygging. Da vil jeg si, det er ikke noe å lure på, hopp i det 🙂 Og masse lykke til!