Strømpriser og ølbrygging

strømpriser og ølbrygging, er det dyrt?

 

Er det dyrt å brygge øl når strømmen er dyr? Strømpriser og ølbrygging er noe som opptar mange!

I disse dager er mange bekymret over strømprisen, og da spesielt Strømpriser og ølbrygging. Og det er jo forståelig, da de har økt ganske mye i det siste. Vi har snakket med kunder som er “redde” for å brygge, da de mener det er blitt forferdelig dyrt å drive med ølbrygging. Noen tror at det koster dem flere hundre kroner å brygge en batch. At de må slå av alt annet i huset før de kan brygge osv.
Men det stemmer faktisk ikke. Strømprisen har gått opp, men ikke så mye at man vil merke noe særlig til det. Om man f.eks brygger en gang pr mnd. 

En av grunnen til det er at man bruker forholdsvis kort tid på å brygge øl. Så selv med høye strømpriser vil det ikke bli spesielt dyrt å brygge sitt eget øl. Å lade en elbil er langt dyrere, og det gjør jo folk stort sett hver eneste natt uten å bekymre seg over det.

Det er forståelig at folk er bekymret for Strømpriser og ølbrygging. Men det er det altså ingen grunn til å være! Hvor mye strøm man vil bruke vil variere fra person til person. Men spesielt dyrt er det uansett ikke! 

Så hva koster det å brygge f.eks 25l øl? Her er et eksempel!

Se for deg at strømmen koster 3 kr pr kWh. Noe som er ganske mye. Akkurat nå koster den ca 1.2 kr pr kWh (Kilowattime) Så her har vi tatt i ganske så bra!

Vi har her tatt utgangspunkt i at du i snitt bruker 2000 watt når du brygger. De fleste bryggere bruker mindre. Under mesk f.eks vil bryggeren koble strømmen inn / ut etter behov. Det har vi ikke tatt hensyn til her! Her går vi ut i fra at du bruker 2000 watt under hele brygge prosessen. Og vi har tatt i ang tid! Så dine tall vil mest sannsynlig være langt under dette! 

Oppvarming og Mesking

La oss si at du bruker 3 timer på å oppnå mesketemperatur + å meske, og strømprisen er 3 kroner pr kWh (kilowattime) Da vil regnestykket se slik ut:

3 (Kroner) x 6 kWh = 18 kroner. Og da har vi tatt i både på tid og antall watt du bruker.

Med dagens strømpris vil det se slik ut:
1.2 (Kroner) x 6 (kWh)  =   7.2 kroner

Oppvarming og Koking

Vi bruker her samme eksempel som ovenfor. La oss si du bruker 3 timer på å oppnå kok og koke. Noe du sannsynligvis bruker mye kortere tid på. 

3 (Kroner) x 6 kWh = 18 kroner. Og da har vi tatt i både på tid og antall watt du bruker.

Med dagens strømpris vil det se slik ut:
1.2 (Kroner) x 6 (kWh)  =   7.2 kroner

Som du ser ovenfor vil det med eksempelet vi har brukt komme deg på 36 kroner med en pris på 3 kr pr kWh og med bryggeren på “full guffe” i 6 timer. 
Med en strømpris på 1.2 pr kWh vil det samme koste deg 14,4 kroner. Pluss mva og nettleie. 

Selv anslår jeg at ett brygg koster meg ca 20 kr inkludert strøm, mva og nettleie! Da har jeg ikke tatt med i beregningen at jeg sannsynligvis sparer strøm på oppvarming i den perioden jeg brygger, da det genereres en del varme når man brygger. Så noe av pengene / strømmen man bruker på brygging får man gjerne igjen som varme!
Bryggeren jeg bruker pr i dag er en Grainfather G70 

Er du opptatt av strømstyring vil jeg anbefale en eller flere sånne i hjemmet Smart plugg med Wifi kan du kjøpe hos for eksempel Proshop.

En slik lar deg slå av / på ting automatisk med appen som hører til. Du kan programmere den til å slå av f.eks varmtvannstanken når prisene er på det høyeste. På morgenen når alle står opp og skal på jobb, og på ettermiddagen når alle kommer hjem og lager middag. 


Hvor mye dette koster vil selvfølgelig variere etter hvilken brygger man har. Hvor lang tid man mesker og koker. Dette vil også variere etter hvor kaldt vann man bruker, hvor stor bryggeren er og hvor mange watt den bruker. Men de fleste forstår at dette ikke blir spesielt dyrt. Om du er VELDIG opptatt av å bruke minst mulig  strøm/penger er et tips å fylle i vannet dagen før. Står bryggeren i et normalt temperert rom vil temperaturen i vannet ha steget en del. Og man sparer både strøm og tid!

Men strømmen er jo dyr nå, i forhold til før, ikke sant?

Det stemmer det! Man skal ikke kimse av høye strømpriser, men brygging er ikke en ting som drar opp strømregningen din særlig mye. Da er det viktigere å se på ting du bruker strøm til hele tiden. Oppvarming av bolig, lading av el-bil og en oppvaskmaskin / vaskemaskin / tørketrommel som går jevnt og trutt.

Selv om Strømpriser og ølbrygging er noe som opptar mange, så er det faktisk ikke dyrt i det hele tatt!

Så om kona eller andre mener du bruker mye strøm på å brygge, så tar de faktisk feil. Med dagens strømpri (15.11.2021) på ca 1.2 kr pr kWh vil et brygg med ovenfornevnte eksempel komme på 1.2 kr x 12 kWh bli 14.4 kr + mva og netleie. Det vil komme på under 20 kroner. Noe som ikke er nok til EN flaske øl i butikken en gang. Så det er bare å brygge i vei, med god samvittighet! 

En stund etter at vi skrev dette stykket har flere kommet med lignende innlegg. Men vi har bare sett en “Film” om dette.
Det er denne, laget av David Heath.

 

Skål!